Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Κοτύλη, ένα χωριό φάντασμα..

Η Κοτύλη είναι εγκαταλειμμένο ορεινό χωρίο του νομού Καστοριάς. Ήταν χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο.
 Σύμφωνα  με πηγές, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε στο χωριό και αλβανόφωνη γειτονιά. Το χωριό εμφανίζεται ερημωμένο μετά τον εμφύλιο πόλεμο καθώς υπέστη τρομερές καταστροφές. Οι περισσότεροι κάτοικοί του κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοτύλη  και στην πόλη της Καστοριάς.

Στον ερημωμένο οικισμό δεν σώζεται πια παρά μόνον ο ναός του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1913, ενώ λίγα μέτρα πίσω από την εκκλησία,  δύσκολα διακριτό εξαιτίας της πολύ πυκνής βλάστησης, είναι και το μονότοξο γεφύρι του οικισμού, που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα με σκοπό να γεφυρώσει τις όχθες του ρέματος που κατεβαίνει ψηλά από τον Πύργο.  και να εξυπηρετήσει τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων μεταξύ των μαχαλάδων του χωριού.

Σήμερα, στην Παλιά Κοτύλη Καστοριάς, λαίμαργη η φύση καταπίνει τα απομεινάρια του πολιτισμού, άγρια ζώα φτιάχνουν τις φωλιές τους και είναι πια ένα χωριό φάντασμα..









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου